Akik legyőzték...

SIKERTÖRTÉNETEK

Kedves Doktornő!

Csodálatos gyógyulásnak voltunk a tanúi, amit nagyon köszönünk!
Nem lehetünk elég hálásak, hiszen annyi mindent kipróbáltunk igazi eredmény nélkül,az Ön módszere pedig — amilyen egyszerűen, olyan hatékonyan oldotta meg a problémát!
Mingyájan fellélegezhetünk, a kis Alexandra a szó szoros értelmében is...
Még egyszer köszönjük!

A Kovács család

ABC
PDF Nyomtatás E-mail

A hétfejű sárkány betegség

a szövődményes gyermekkori nátha
Gyermekkorunk mesevilágának emlékezetes figurájával egyszer út közben találkoztam. Hosszú éveken át naponta utaztam a vidéki városból Budapestre a klinikára, ahol gyermek fül-orr-gégészként dolgoztam. A hosszú autóút alatt a nap közben történteken gondolkoztam. Arra döbbentem rá, hogy a leggyakoribb kórkép, amivel a szülők naponta megkeresnek, milyen jól illusztrálható ezzel a közismert mesefigurával, a hétfejű sárkánnyal.

Szerintem minden szülőnek joga van érteni, pontosabban megérteni, hogy mi történik a gyermekével, ha orvoshoz viszi. Ha páciensem szülei olvassák írásaimat, gondolom egyet értenek velem, miszerint mindig igyekeztem a megfelelő szinten elmagyarázni a problémát és a megoldás lehetőségeit megértetni. A hétfejű sárkány betegség hét önálló részben való ismertetésére is az késztetett, hogy mindazok a szülők, akik olvasása közben segítséget kapnak gyakran ismétlődő hurutos betegségben szenvedő gyermekük kezeléshez, már nem írtam hiába.

Valóban banális?
Az évszaktól és az időjárástól függetlenül egyre gyakrabban találkozhatunk a banális gyermekkori nátha szövődményeivel. Klinikai rendelőnkben a szülők naponta beszámolnak arról, hogy a gyermek közösségbe kerülése óta szinte folyamatosan náthás, időnként köhög, orrlégzése nehezített, gyakran nyitott szájjal lélegzik. A két vezető tünet, a nátha és a köhögés hónapokon át tarthat, szinte megszokottá válik, hiszen látszólag nem lehet tőle megszabadulni.
Ezek a gyermekek általában rossz étvágyúak, fáradékonyak, nyugtalanul alszanak, nyűgösen ébrednek. A szülők gyakran észlelik, hogy a gyermek hallása gyengébb, gyakran visszakérdez, figyelmetlen, felerősíti a televízió hangját. Rövid idegi tartó fájdalmak is előfordulhatnak komolyabb fülbetegség gyanúja nélkül. Az év folyamán többször ismétlődhet 1-2 napos lázas betegség, amikor a köhögés, az orrfolyás fokozódik. A lázas periódus elmúlásával a gyermek orrfolyása, köhögése mérséklődik ugyan, de többszörös antibiotikus kezelés után sem válik tünetmentessé, sőt a nátha és a köhécselés folyamatossá válik.
Ez a kórtörténet, gondolom szülőnek ismerősnek tűnik, hiszen nagy forgalmú klinikai rendelőben a gyermekek jelentős része ilyen vagy hasonló panaszokkal jelentkezik.
A gyermek fül-orr-gégészeknek világos, hogy a probléma nem csak az orrüregben vagy az alsó légutakban van, nem egyszerű nátha vagy hörghurut a kezelendő betegség, ennél sokkal bonyolultabb feladattal állunk szemben.

A nátha szövődményeként kialakuló felsőlégúti hurut sokszor a teljes légúti nyálkahártyát, a melléküregeket és a füleket is érinti. Tehát egy komplex, nagykiterjedésű hurutos betegséggel állunk szemben. A kiterjedése az orrcsúcstól a legapróbb hörgőkig terjedhet, szinte a légutak teljes hosszában. Ezt a gyakori, makacs hurutos betegséget neveztem el hétfejű sárkány betegségnek, ugyanis hét önállóan is előforduló kórkép egyidejű fennállásáról van szó. Az elnevezést azért vélem jellegzetesen találónak, mert azt amint azt a meséből is tudjuk, a hétfejű sárkány ártalmatlanná tételéhez mind a hét fejével meg kell birkózni a legkisebb királyfinak.

Ennek analógiájára nyilván érthető, hogy a tünetegyüttes minden összetevőjét egy-egy sárkányfej reprezentálja. Ha ezek közül csak az egyikkel vagy egyik-másikkal foglalkozunk, a probléma nem oldódott meg. Egyidejűleg mind a hét betegségre gondolni kell, mind a hét betegséggel meg kell birkózni, hogy a sárkány felett győzedelmeskedjünk.
Szülők segítsége
Ezért nem hatásos önmagában a sorozatban adott antibiotikumos kúra, az orrcseppek, a köhögéscsillapítók vagy az időközben elvégzett orrmandula műtét. Mindegyik csak részproblémákat old meg és nem jelent komplex megoldást. A több hónapja fennálló, nagy kiterjedésű hurutok többnyire eredményesen kezelhetők ambulánsan, házilag, a szülők aktív közreműködésével, minden drasztikus beavatkozás nélkül.
A betegség leggyakrabban a bölcsődébe, óvodába frissen bekerült gyermekek között fordul elő. ók azok, akik nem vagy még alig tudnak orrot fújni. A pangó orrváladék szóródása okozza, hogy a teljes légúti nyálkahártya megbetegszik és a fülekre húzódik.
A probléma kulcsa részben az orrváladék rendszeres eltávolításában, az orrhigiénében keresendő. Ez a fogalom klinikákon született az orrszívó készülék gondolatával együtt és a gyermek fül-orr-gégészet egyik vezetőjének, Miriszlai professzor úr nevéhez fűződik. Az orrszívó ma már szinte minden náthás gyermek kezelésénél használatos segédeszköz.
A gyermekekkel foglalkozó fül-orr-gégészek szívesebben próbálkoznak szúrásmentes (konzervatív) módszerekkel, de ha ez nem vezet eredményre, akkor a további szövődmény elhárítása érdekében már nem halasztható a beavatkozás. Általános tapasztalat, hogy minél korábban kell elkezdeni az aktív konzervatív terápiát, annál valószínűbb, hogy eredményes lesz.

A hét szövődmény:
1. gennyes orrfolyás
2. arcüreggyulladás
3. fülkürthurut
4. savós középfülhurut
5. orrmandula-gyulladás
6. gége-légcsőhurut
7. hörghurutAnyák Lapja 2002. június
 
Copyright © 2018 gyogysapka.hu. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete