Akik legyőzték...

SIKERTÖRTÉNETEK

Kedves Doktornő!

Csodálatos gyógyulásnak voltunk a tanúi, amit nagyon köszönünk!
Nem lehetünk elég hálásak, hiszen annyi mindent kipróbáltunk igazi eredmény nélkül,az Ön módszere pedig — amilyen egyszerűen, olyan hatékonyan oldotta meg a problémát!
Mingyájan fellélegezhetünk, a kis Alexandra a szó szoros értelmében is...
Még egyszer köszönjük!

A Kovács család

ABC
PDF Nyomtatás E-mail

Utazás az orrmandula körül

Régebben szinte általános gyakorlat volt, hogy a megnagyobbodott orrmandulát műtéttel eltávolították. Ez a szerv azonban nagyon fontos védelmet jelent, így ma már csak alapos indokkal kerülhet sor operációra.

A gyermekkor leggyakoribb betegsége a nátha és annak szövődményei. Az orrdugulás, orrváladékozás - a nátha jellegzetes tünetegyüttese - kezdetben alig befolyásolja a gyermek közérzetét, legfeljebb nyűgösebb lesz, és csökken az étvágya. Más a helyzet a pici csecsemőknél, mert náluk az orrdugulás szopási nehézséget okoz. A nátha elhúzódása már nem tekinthető banális problémának, sőt a kevés tünet ellenére komoly szövődmények rejtőzhetnek a hátterében. Szűnni nem akaró orrdugulás és orrváladékozás esetén gyakran előfordul, hogy az orrmandula megnagyobbodása okozza a bajokat.

Szennyezett világunkban szinte mindennapossá váltak a nátha kapcsán kialakuló orrmandula-betegségek. A belélegzett levegőben levő kórokozók (vírusok és baktériumok), porés koromszemcsék, pollenek, illetve más szennyező anyagok közvetlenül találkoznak az orrüreg hátsó része mögött elhelyezkedő kis nyirokszervvel. A bejutó szennyező anyagokkal szembeni védekező rendszerünk első állomása az orrüregben található.

Jótékony köhögés, tüsszentés
Az orr belsejét borító nyálkahártya felszínén apró, csak mikroszkóppal látható, sűrűn elhelyezkedő szőröcskék vannak, amelyek a hátsó orrnyílás felé hajtják a felületen megtapadt szennyeződést. Maga a nyákréteg is védő szerepet játszik. A vírusfertőzéskor vagy allergiás betegségnél felszaporodó vízszerű váladék is segíti kimosni a bejutott ingerlő anyagokat. A védelmi mechanizmusok közül a köhögés és a tüsszentés jótékonyan hozzájárul a légutak tisztántartásához.
Ha mégis átjut a nyálkahártyán az idegen anyag, a specifikus immunsejtek ugrásra készen várják és bekebelezik azt.
égutak anatómiai felépítéséről csak annyit szeretnék elmondani, ami a működés megértéséhez feltétlenül szükséges. A levegő útja normál körülmények között az orrüregből a garat közvetítésével áthalad a hangképzés szervén, a gégén, innen a légcsőbe, majd a hörgőkbe jut. A légutak teljes hosszában működő védelmi rendszerében az orrüreg kapta a legnehezebb feladatot. Hármas funkciója van: megszűri, megnedvesíti és megmelegíti a levegőt.

Ha a védelmi mechanizmusok ellenére kórokozó baktérium jut az orrüregbe - ami akár piszkos kézről, vagy a levegőből is megtörténhet -, annak hátsó falán levő nyirokszerv, az orrmandula lép akcióba.

A járataiba bejutó kórokozók száma és agresszivitása határozza meg, hogy ez a védelmi funkciót ellátó kis nyirokszerv hogyan viselkedik. A gyulladástól megduzzad, ezzel hozzájárul a nátha idején egyébként is rossz orrlégzés kialakulásához.
Belsejében sejtes elemek és kötőszövet szaporodik fel. Előfordulhat, hogy ez utóbbi a heveny szakasz lezajlása után is megmarad. A nátha elmúltával is akadályozhatja az orrlégzést, jellegzetes dünnyögő beszédet és nyitott szájjal való légzést eredményez. Az akadályozott orrlégzés tovább bonyolítja a helyzetet, hiszen az orr élettani szerepe károsodik.
A szabad orrjáratok ugyanis megszűrik a belélegzett levegőt, megnedvesítik és fölmelegítik az orrnyálkahártyát. A nagy orrmandula miatt szájlégzővé vált gyermeknek - e védelmi rendszer hiánya miatt - előbb-utóbb torokpanaszai lesznek.

Harc a baktériumok ellen
Az orrmandula egy ideig harcol a gyulladást okozó baktériumok ellen, majd telítődve góccá válik. Az állományából lecsorgó váladék minden egyes légvétellel beporlasztódik a légutakba, és ott további komplikációkat okoz. Megbetegedéséhez a fülkürt anatómiai közelsége miatt gyakran kapcsolódnak fülpanaszok.
Szülők mindennapos kérdése: mikor kell, mikor szabad, mikor nem kell kivenni az orrmandulát? Szeretném leszögezni: nincsenek általános érvényű, mindenkor, mindenkire érvényes szabályok. Mindig egyéni elbírálást igényel a műtét szükségessége, és ez csak a betegség folyamatának ismeretében lehet korrekt.
Kitűnő főnököm mondta gyakran, hogy "egy vizsgálat nem vizsgálat". Nekem is az a véleményem, hogy nincs sürgős orrmandulaműtét, ez nem hasonlítható a vakbélműtét javallatához.
A megítélés megér legalább két vizsgálatot néhány hét különbséggel. Az arcüregek és a fülek állapota mindig része az ellenőrzésnek. Panasz esetén a gyermek hallását is megvizsgáljuk.

Szerencsés esetben az orrmandula betölti a gyermekkor folyamán aktív védelmi szerepét, és nem kell kivenni.Megelőzés
A kamaszkor felé haladva az orrmandula állománya kisebbedik, majd funkcióját betöltve teljesen eltűnik az orrgaratból. Kivétele nem jelenti minden esetben a felsőlégúti hurutok megszűnését. Sőt az is előfordulhat, hogy az orrban és a melléküregekben lezajló gyulladásos folyamat egy piciny mandulaszövet-maradványból a visszanövését eredményezi. Ilyenkor a kiújulás okaként az orrmelléküregek gyulladásán túl gyakran tapasztalom a szervezet gyengült immunitását. Fontos: az orrmandula idült gyulladását nagyon egyszerű megelőzni. A náthát kell időben kezelni és komolyan venni. Mielőbb tanítsuk meg gyermekünket az orrfújásra! Bátran használjuk az orrdugulás megszüntetésére rendelkezésre álló remek készítményeket. Az orrfunkció rendezésével megelőzhetők a nátha szövődményei.Baba Patika 2003.10.01
 
Copyright © 2018 gyogysapka.hu. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete